2009. február 11., szerda

L'absinthe

Párizsban a XIX. század második felében délután öttől hatig tartott a "zöld óra". Míg az angolok teáztak, addig a francia főváros mind a harmincháromezer kocsmájában ugyanaz a szertartás játszódott le.
Talpas kristály pohárba jeget tettek vagy vizet eresztettek, a pohár tetejére került a lyukacsos kanál, rá a kocka cukor, s arra öntötték az áttetsző piát, ami a vízzel elegyedve opálos zöld színt nyert. Innen a pokoli cucc neve is: "zöld tündér". Állítólag maga Oscar Wilde a keresztapa. A cukor rituális felgyújtása későbbi találmány, ez az úgynevezett "cseh módszer", mely az alkoholizmus és a pirománia keveréke.
Ő tehát az abszint, az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legálisan!) 50-80 %-os alkohol tartalommal előállított pia, mely nevét hírhedt alkatrészéről a fehér ürömfűről (artemisia absinthium) kapta.

Hátborzongató, de igaz: ha nincs a francia orvos, Pierre Ordinaire, akkor gyakorlatilag elmaradt volna a szimbolizmus és az impresszionizmus. Ő volt ugyanis a smaragdzöld elixir szülőatyja, ő lögybölte össze svájci száműzetésében a mágikus italt.

Ha nincs a "zöld múzsa", a "költő harmadik szeme", akkor bizonyosan egész másként alakul a művészet története: Baudelaire sohasem tanulja meg, hogy milyen amikor az őrület szárnya meglegyinti, Rimbaud zsenije talán nem kerül elő elvarázsolt gombaként, Verlaine nem lövi csuklón Brüsszelben Arthurt, nem kerül börtönbe és nem tér meg, és az is meglehet, hogy a "zöld hangulat" híján Van Gogh füle is a helyén marad (bár Vincent őrült mámoraiért egyesek szerint az olajfestékhez használt oldószer gyakori felhörpölése is hozzájárult).
... és ekkor még Manet, Toulouse-Lautrec vagy Wilde abszintszenvedélyéről nem is beszéltünk.

Az Új Idők Lexikona szerint az abszintizmus tünetei: érzékcsalódások, tudatzavar, epilepsziás görcsök.
1907-ben a francia antialkoholista liga e szavakkal protestált a zöld tündér ellen:
"Ha nem tiltjuk be az abszintot, akkor országunk hamarosan egy nagy gumiszobává válik ahol a franciák egyik fele kényszerzubbonyt lesz kénytelen húzni az ország másik felére."
A fotón abszintkanalak gyűjteménye látható.

1 megjegyzés:

Kataklizma írta...

Talán Vincentet is kevesebben ismernék ha nem vágta volna le a fülét. Jó kis marketing volt az neki. :) Éljen az abszint. :)