2011. április 8., péntek

Április 8

Április 8-án melltartómentes nap van! Ha ezt hamarabb - mondjuk reggel - tudtam volna, talán még éltem volna is a lehetőséggel, de már késő :)
Ráadásul Fehérnyúl erősen gondolkodik a leszbikaságban, szóval nem hinném, hogy nekem ma ezzel még hergelnem is kellene :)

De egy kis történelem: 

A melltartó története

A ma ismert melltartó elődjét a véletlen szülte, és egy elégedetlen nő: Mary Phelbs Jacob, aki 1914-ben az estélyi ruhájához egyáltalán nem passzoló merev fűző helyett maga köré tekert két zsebkendőből és egy szalagból álló valamit. Találmányát később szabadalmaztatta, és a nők neki köszönhetően megszabadultak a fűzőktől. Az amerikai hadiipar is arra buzdította a nőket, hogy dobják el a fűzőket: kellett az a többezer fém a hadiiparnak. A huszas évekig még a mellek leszorítására használták a melltartókat, ekkor Ida Rosenthal megalkotta az első kosaras melltartót, amit ekkor már méret szerint készítettek el. 1947-ben elkészült a szivacsos melltartó elődje, ami már emelte a mellet. 1950-ben elkészült a kor ismert színésznőinek kedvence, a drótozott melltartó, amit egy mérnök tervezett. 1959-ben a mikroszálas lycra anyag megváltoztatta az addig ismert melltartót, és elasztikus darabok gyártásába fogtak. A hatvanas évek hippimozgalmával elveszítette a melltartó a jelentőségét, sok nő eldobta a melltartóit,a  feministák elégették azokat. Később, a hetvenes években a divatipar is beszállt a melltartó fejlesztésébe, Christian Dior 1971-ben előállt a leghajlékonyabb melltartóval, amit fitneszedzésekhez is ajánlottak. A nyolcvanas évek szűk ruháihoz a legnagyobb divatmárkák melltartókat is terveztek.


MELLesleg meg imádom a gyönyörű csipkés, finom, nőies darabokat. Ezeket muszáj hordani :)

 

1 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

PS: Nyúl aznapi találkozáskor nem vett melltartót:):):)