2009. július 21., kedd

Nők

Nők. Annák.
Könyvimádatom tizenéves koromra vezethető vissza. Amikor is az ebédpénz-zsebpénzemet az Olcsó Könyvtár könyveire költöttem. Mert csak erre futotta, de mindenképpen birtokolni akartam pár könyvet. Nem írók alapján választottam akkor még, hanem hogy mire futotta. Voltak 3 és 5 forintos könyveik is. Aztán otthon az íróasztalomnál olvastam, a nagy atlasz alá rejtve a könyvet, hogy ha a szüleim belépnek, rögtön lecsaphassam.
Az otthoni könyvespolcunk nem bővelkedett nagy választékkal. Főleg ajándékba kapott könyvek voltak benne. Egy-egy jó darabbal.
Ilyen volt Jókai Anna könyve is. A Labda. Kicsike volt, pofás, rögtön kiragadtam. Egy kisregénnyel és novellákkal tele. Tetszett. Bár akkori fejemmel sok mindent nem értettem ám benne. Mai fejjel meg már megint minden más. Később láttam a Labda-ból készült filmet is, emlékeim szerint talán Domján Edittel a főszerepben.
Rákaptam Jókai Annára, annyira, hogy már az első pár novella után elkezdtem az antikváriumban kutatni utána. Be is vásároltam rögtön kettőt.... de elnéztem és hazamentem két Balázs Anna könyvvel. Ez sem volt rossz. Ekkor már rákaptam a női írókra. Galgóczy Erzsébet. Na, ő tényleg nem tetszett, de akkoriban éppen divat volt olvasni. Meg hiánycikk is néhány könyve. Aztán Raffai Sarolta. Ő sem tetszett, de azért ki nem dobtam a könyvét.
Jöttek a nők... Palotai Boris. Ő a fogamra való volt. Tinikről szóló könyve, elkezdtem hasonulni a Zöld dió hősnőjéhez. Keserű mandula.
Pont a múlt hónapban jutott eszembe nagy nyomorúságom kapcsán az egyik novelláskötete. Abból is pontosan a Kúra című novella (aki ismeri a novellát, képben lesz, hogy miért is).
Szabó Magda. Szinte szerelmes voltam a tussal kihúzott szemébe. Aztán később a könyveibe is. A beszédstílusába !
Szepes Mária. Az igazi nő. Nekem csak Pöttyös Panni anyukája. Sosem volt kisebb koromban Pöttyös Panni könyvem - most bezzeg van egy! - és csúnya módon irigy voltam a szomszéd kislány Évire, mert neki volt. Meg az óvódában is volt pár példány. Mindig igyekeztem már korán reggel magamhoz venni legalább egyet, de mivel kicsi voltam, hamar elvették tőlem :)

Nők....
Ha könyvtároslány lennék a faluban, akkor meghirdetnék olyan napokat, hogy csak női szerzők könyveit lehessen olvasni.
Hogy örülne nekem a traktoros Jani bácsi :))

2 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

Azonos az izlésünk. Van egy csomó pöttyös pannim, vigyek legközelebbre? :):):)

Blue írta...

MINDENKÉPPEN!! :) Jól kiolvasom őket, addig te meg csinálsz, amit akarsz :)