2009. január 10., szombat

Dress Code

Hogyan viseljünk elegáns öltözetet? Nem mindennapos nálunk a túl elegáns öltözés, de előfordulhat olyan eset is, hogy a meghívóban dress code szerepel. Vagyis előírják, hogy black tie, vagy white tie. Hogy ez mit jelent? Mindjárt megtudjátok :)

Először is: a black tie azt jelenti, hogy szmokingban kell menni, a white tie pedig azt, hogy frakkban. Pont. Plusz, ha ilyet írnak a meghívóra, az azt jelenti, hogy a feladó képesnek tartja a címzettet az üzenet egyértelmű és helyes dekódolására, vagyis egy nyakkendő-szín alapján ki tudja találni, mit kell felvenni. Ez egyébként nem nehéz, hiszen a szmokinghoz fekete, esetleg más, színes csokornyakkendő jár, a frakkhoz pedig szigorúan fehér, kivéve a pincéreknek, mert nekik fekete, így lehet tudni, kinek kell felszolgálni, valamint senki nem tudja ellopni az ezüstöt úgy, hogy a pincérek előtt vendégnek, a vendégek előtt pedig pincérnek álcázza magát :)

A szmokingot sokféleképp lehet elegánsan viselni, de sajnos a kívánatosnál több rossz példát lehet látni a helytelen szmoking-hordásra. Márpedig aki arra adja a fejét, hogy bármilyen alkalomból is, de megpróbál tényleg igazán elegáns lenni, és elszúrja, az pancser, és ki fogják nézni a jobb társaságokból: akár egy cetlit is tűzhetne magára, hogy puccos helyre megyek, de lusta vagyok még elolvasni is, hogy kell rendesen hordani a sznob ruhákat. Aki rosszul veszi fel a szmokingot, az olyan, mint aki tetőcsomagtartót szerel a Lamborghinijére.
Tehát. A helyes eljárás a következő: kell egy megfelelően szabott szmoking. Ez egy darab kabátból és egy darab nadrágból áll, a kabát mélyen kivágott, a kihajtó kifelé néző részén tükrös selyemszövet van.
Ez véget érhet zakószerűen csúcsos hajtókában, de körbefuthat az egész nyakon is, utóbbi változat viselése egyes iskolák szerint csak délután 5 után ajánlott. A gombokat ugyanilyen fényes szövet borítja. A nadrág oldalán lefele szintén fényes csík fut végig, a szár nincs visszahajtva. A csokornyakkendő fekete, lazább esetben színes. Az ing könnyebb vászon vagy selyem, tűzött mellű, rövid és szoros, álló nyakú, lehajtott gallér-rész nélküli, ún. szmoking-ing, az ing és a nadrág találkozásra széles selyem övkendőt kell kötni, mégpedig olyan módon, hogy a ráncok felfelé nyíljanak (nem tévedés), színe szintén fekete, avagy a nyakkendővel megegyező anyagú és mintázatú. Alternatív megoldás a nyakkendővel egyező anyagú mellény – utóbbi a zakószerűen véget érő gallérhoz javasolt inkább. Kétsoros, magasabban záródó kabát esetén az öv vagy mellény nem szükséges.
Fekete (vagy bármilyen sötét) nadrághoz fekete zokni kötelező, olyan hosszú, hogy a lábszár semmilyen helyzetben ne lógjon ki. Fehér sportzokni, frottírzokni, vicces feliratos vagy képecskés, meztelen nős zokni kifejezetten tilos, mintás zokni igen ritka esetekben elfogadott, a lazább variációkat megengedő creative black tie kódba esetleg belefér, de csak akkor, ha harmonizál a ruházat valamely egyéb tagjával (mellény, nyakkendő, övkendő vagy mandzsettagomb mintázat).

Cipőből fekete lakkbőr ajánlott, de ha nem is lakk, akkor is fekete, alkalmi, rendesen kifényesített, Oxford szabású. Sport- és túracipő kizárt, és az utcai bőrcipő is. A vastag gumitalp kiváló a budapesti járdákon, de nem elfogadott a formal black tie szabályai szerint. A cipő legyen kényelmes, ugyanakkor a nagyon lapos, nagyon lekerekített orr vagy a Derby szabás nem alkalmi viselet, szmokinghoz nem elegáns. Egyetlen kivételes esetben lehet ettől eltérni, a Texas black tie öltözék esetén, ekkor a férfiak húzhatnak cowboy-csizmát is.
Fontos tudni, hogy az, ami jól áll, nem biztos, hogy feltétlenül és abszolút a legkényelmesebb, de ez nem akkora tragédia. Azt a pár órát ki lehet bírni kicsit feszengve, sokkal kevésbé idétlen érzés, mint a rossz szabás következtében viccesen álló kabát vagy nadrág, a következő követelmények többsége pedig a sima öltönyre is vonatkozik. A jó szabású zakó és nadrág mindenütt passzol, a kabátnak sem a nyaka, sem a hajtókája nem áll el, a gombtól sem vízszintesen, sem X alakban nem indulnak ráncok, az a kihízott zakó, illetve az igénytelenség tipikus jele, az átvarrott gombtól pedig csak ronda lesz a ruha, nem méretes.
Talán ez a legszembetűnőbb, hazai férfiak által elkövetett hiba: ha a gombok átlósan húzzák az anyagot, és emiatt a kivágottabb zakók hajtókás részén nagy, elálló ránc keletkezik, az egyértelműen a zakó kihízására utal, tehát a ruha az első látszat ellenére kicsi, és nem nagy, ezt észben kell tartani. A vállakon érzett nyomás is a méreten aluli zakó jele. Az ujjak lelógatott karral a csuklócsontot épp eltakarják, de nem érnek sokkal lejjebb. A nadrágon az élek előre néznek, nem csálék, a fényes betétcsík egyenesen fut le, húzódás és gyűrődés nélkül, a nadrág a cipősarok közepéig ér.
A csokornyakkendő természetesen nem előre gyártott csomós, hanem szabályszerűen megkötött, megfelelő méretű (tehát nem túl kicsi, de nem is féktárcsa-méretű) :)
Ha mégis az előre elkészített változat mellett döntünk, akkor az csakis megfelelőre beállított nyakbőségű, a csokorral azonos anyagból készült szalaggal ellátott nyakkendő legyen, hiszen nincs a nyakat körbevevő részre jótékonyan ráhatjható takaró gallér-rész. A körbe nem érő nyakkendők problémájának megoldására házilag vagy gyárilag alkamazott gumiszalag-betoldás látványosan ocsmány, a teljes egészében gumiszalagból készült körbefutó rész meg vizuális környezetszennyezés, törvényileg büntetendő kellene, hogy legyen. Annál rosszabb már csak egy van, a ziherejsztűvel feltűzött puszta masni, az ugyanis még életveszélyes is.
Tudom hosszú volt.... és némileg bonyolult is.
Boldogult szállodábandolgozós időmben sokat tanultam a dress code-ról. Ahogy ott álltam fogadások alkalmából a kis koktélruhámban a hallban és igyekeztem a lehető legudvariasabban fogadni a nagyhatalmú igazgató úr vendégeit.... rezdületlen arcizmokkal :)
Néha nehéz volt :))

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már nem csodálkozom. Csak tanulok, csak tanulok....

Ehhez képest a cipőőőőők.....
****

Blue írta...

Kedves ****! Köszönöm, hogy volt türelmed végigolvasni ! :)

Kataklizma írta...

De jókat vigyorogtam a pincéres villalopós részen! :D

Na meg asszem az én Bobekem képes lenne tetőcsomagtartót szerelni a Lamborghinijére, ha lenne neki :)

Munkásruha-etikettről is olvashatunk majd a későbbiekben? :)

obela írta...

hát - már értem, hogy miért is nem szerettem öltözködni sohasem... kantáros nadrág és irány a meseerdő :-)

Blue írta...

Kataklizma drágám! Munkásruha etikettet nem ismerem annyira, de megpróbálkozhatom vele :)

* * *

Jancsi Szivi! A kantáros nadrágod nem kompatibilis mindennel :) Időnként lecserélendő.
Már csak mosás céljából is :)

Unknown írta...

én is megint tanultam egy csomó dolgot... :))) szóval, farmerban megint nem engednek be a az idei vitorlás bélba sem...:))))

tala :-)))***

Fehérnyúl írta...

Pontosan erre gondoltam :):):)