2008. november 17., hétfő

Hermes & Birkin


Hermès egyike azon márkáknak, amely említésekor az embernek az utánozhatatlan luxus jut az eszébe. Az, hogy egyetlen táska vagy sál megvétele az egész éves költségvetés kimerítését jelentheti a világ túlnyomó többségének. Egy Hermès darab pár százezer forintnál kezdődik és határ a csillagos ég. Mára az Hermès táskák a legkülönfélébb bőr alapanyagokból készülnek. A legkitűnőbb állati bőröket importálják, így alligátort Floridából, bivalyt Pakisztánból, krokodilt Ausztráliából, cápát Thaiföldről, gyíkot Malajziából, ökröt, szarvast, borjút és kecskét a világ minden tájáról. A táskákat különféle színekre festetik és mintázzák. Minden darabon csak egy ember dolgozik, mert Hermès nem használ futószalagot. A tervezés 18-24 órát vesz igénybe, a kivitelezés pedig mintegy öt hetet.

Az utóbbi évek egyik leglélegzetelállítóbb és legnagyobb luxust jelentő terméke a Birkin-táska, amelyhez már potom 6000 dollárért (mintegy 1 millió 26 ezer forint) is hozzá lehet jutni, legalábbis az alapmodellhez.

Természetesen a Birkin-táska története is egyedülálló. 1984-ben Jane Birkin, egy angol születésű, Franciaországban letelepedett színésznő egy nap együtt repült Jean-Louis Dumas-Hermèsszel, a cég akkori igazgatójával. Jane igen igyekezett bepakolni a feje fölött található tartórekeszbe a táskáját, ám az szerencsétlenül kiborult. Erre előadta a mellette ülő Jean-Louis-nak, hogy szerinte milyen előnytelenek a női táskák. A repülőút végére megszületett a Birkin-táska ötlete. Egy idő múlva Jane szomorúan ébredt rá, hogy az általa inspirált retikül híresebb, mint ő maga.

És íme egy Birkin táska. Szerintem roppant praktikus a mérete, nekem nagyon tetszik, de ilyet csak képen fogok csodálni valószínűleg :) Egy kisméretű replikám van, de távol áll ettől. Lefotózom és megmutatom majd :)







Nincsenek megjegyzések: